Avrupa Birliği yapay zekaya yönelik etik rehberi yayınladı

Avrupa Birliği Yapay Zekaya Yönelik Etik Rehberi Yayınladı

 

Avrupa Birliği yapay zekaya yönelik etik rehberi yayınladı. Avrupa Birliği, yapay zeka etiği taslak yönergesini inceledi ve maddelerini netleştirdiği yeni bir yapay zeka gereklilikleri yönergesi hazırladı.

 



2018’in Aralık ayında AB tarafından yayımlanan yapay zeka etiği taslak yönergesini, çeşitli kişi ve kurumlardan gelen 500’ün üzerinde yorum çerçevesinde yeniden düzenleyen bağımsız uzman grubu, güvenilir yapay zekaya yönelik etik yönergesini tamamladı. Yeni yönergeye göre, güvenilir yapay zekanın, kendisini ilgilendiren tüm yasalara ve düzenlemelere uymanın yanı sıra bir dizi gerekliliği de yerine getirmesi gerekiyor. Belirli değerlendirme listeleri her bir kilit gerekliliğin uygulandığından emin olmaya yardımcı olacak. Gereklilikler listesi şu şekilde:

  • İnsan seçimleri ve denetim: Yapay zeka sistemleri insan seçimlerini ve temel hakları destekleyerek adil toplumları mümkün kılmalı, insanların bağımsızlığını azaltmamalı, kısıtlamamalı ya da yanlış yönlendirmemelidir.
  • Sağlamlık ve emniyet: Güvenilir yapay zekanın algoritmalarının, yapay zeka sistemlerinin yaşam süresinin tüm aşamaları boyunca yaşanabilecek hatalar ve tutarsızlıklarla başa çıkabilecek kadar güvenli, emniyetli ve sağlam olması gerekmektedir.
  • Mahremiyet ve veri yönetimi: Vatandaşlar kendi verileri üzerinde tam kontrole sahip olmalı, kendilerini ilgilendiren veriler kişilere zarar vermek ya da onlara ayrımcılık uygulamak için kullanılmamalıdır.
  • Şeffaflık: Yapay zeka sistemlerinin takip edilebilirliğinden emin olunmalıdır.
  • Çeşitlilik, ayrımcılık karşıtlığı ve adalet: Yapay zeka sistemleri insan yeteneklerinin, becerilerinin ve gerekliliklerinin tamamını göz önünde bulundurmalı ve erişilebilirliği garanti altına almalıdır.
  • Toplumsal ve çevresel refah: Yapay zeka sistemleri olumlu toplumsal değişimleri desteklemeli, sürdürülebilirliği ve çevresel sorumluluğu geliştirmelidir.
  • Sorumluluk: Yapay zeka sistemleri ve bunların sonuçlarının sorumlulukları ve yükümlülüklerini güvence altına alan mekanizmalar oluşturulmalıdır.

2019 yazında Avrupa Komisyonu geniş bir paydaş grubunu da içine alan bir pilot uygulama yürütecek. Şirketler, kamu kurumları ve organizasyonlar şimdiden Avrupa Yapay Zeka Birliği‘ne kayıt olarak pilot uygulama başladığında bildirim alabilecek.

Pilot aşamasının ardından 2020’nin başlarında yapay zeka uzmanları grubu, kilit gereklilikler listesini, gelen geri bildirimler çerçevesinde gözden geçirecek. Bu incelemenin üzerine Avrupa Komisyonu sonucu değerlendirecek ve yeni adımlar önerecek.

Planlar Devam Ediyor

Bunların yanı sıra 2019 sonbaharında Avrupa Komisyonunun bir dizi yapay zeka mükemmellik merkezleri kurması planlanıyor. Dijital yenilik merkezlerinin de veri paylaşımı ve ortak veri alanlarının en iyi kullanımı için bir model geliştirilmesi ve bu modelin uygulanması için üye ülkeler ve paydaşlar arasında tartışma ortamı hazırlaması hedefleniyor.

Bu planlar, komisyonun 2018 Nisan yapay zeka stratejisi kapsamında gerçekleştiriliyor. Bu stratejinin amacı, kamusal ve özel yapay zeka yatırımlarını önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl en az 20 milyar Avro’ya çıkarmak, veriyi daha erişilebilir hale getirmek, yetenekleri desteklemek ve güven sağlamak bulunuyor.


 

 

 

 

 

 

error: İçerik korunuyor !!!