Av ihalelerinin iptal edilmesi için tepkiler büyüyor: HAYTAP ilgili mevzuatı Danıştay’a taşıdı

‘Av turizmi’ adı altında yüzlerce yaban hayvanının katledilmesi için açılan ihalelerden biri daha mahkeme tarafından durduruldu.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), ihalelere tek tek dava açmak yerine ilgili mevzuatın iptali için Danıştay’da dava açtığını duyurdu.

‘Av turizmi’ adı altında yüzlerce yaban hayvanının katledilmesi için açılan ihalelerden biri daha mahkeme tarafından durduruldu. Erzincan’da 26 dağ keçisinin avlanması için çıkılan ihaleye yürütmeyi durdurma kararı verildi. Daha önce de Şanlıurfa, Kastamonu ve Eskişehir’de açılan av ihalelerine yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), ihalelere tek tek dava açmak yerine ilgili mevzuatın iptali için Danıştay’da dava açtığını duyurdu.

Av ihalelerinin iptalini ve avcılığın toptan yasaklanmasını isteyenler sosyal medyada #AvCinayettir, #YokEtmeYaşat gibi etiketlerle paylaşımlar yapıyor.

Bakanlık 17 milyon liraya 297 hayvanın avlanması için ihaleye çıktı

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl hayvanların avlanması için 21 ihaleye çıktı. Toplamda 189 yaban keçisi, 11’i yaban koyunu, 70’i geyik ve 27’si ceylan olmak üzere 297 hayvanın avlanması için ihale ilanı verilirken, kınalı keklik, yaban tavşanı ve yaban domuzunun 10 yıllığına avlanması için ihaleye çıkıldı. İhalelerin toplam bedeli ise 17 milyon 145 bin 42 lira 48 kuruş oldu.

Erzincan’da 26 dağ keçisinin avlanması için çıkılan ihaleye yürütmeyi durdurma kararı verildi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın toplam 26 dağ keçisinin avlanması için açılan ihaleye Erzincan İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Daha önce 3 şehirde de gelen tepkiler nedeniyle ihalelere yürütmeyi durdurma kararı verilmişti

Kastamonu: Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü Kastamonu Şube Müdürlüğü, 7 kızıl geyiğin avlanması için ihale açmıştı. Vurulacak her bir geyik için 8 bin 500 ile 11 bin 500 lira arasında fiyat biçilirken, ihalenin maksadının, geyiklerin neslini muayyen bir seviyede tutarak av turizmini geliştirmek olduğu bildirilmişti. Avukat Suna Soydaş Fırat, yaşam hakkının her canlı için uygulanması gerektiğini, ihalenin hukuka aykırı olduğunu belirterek, yürütmeyi durdurma kararı aldırmıştı.

Şanlıurfa: Şanlıurfa’da 9 ceylanın avlanması için ihale yapılmıştı. Yapılan ihale sonucu her bir ceylan için 21 bin 600 lira bedel biçilmişti. Avukat Emin Baran’ın, av ihalesine karşı Şanlıurfa 1. Bölge İdare Mahkemesi’nde açtığı yürütmeyi durdurma davasında olumlu sonuç çıkmıştı.

Eskişehir: Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü’nün Sivrihisar, Mihalıççık Alpu ve Beylikova ilçeleri ile Odunpazarı’na bağlı Kalabak mahallesinde yapılacak kızıl geyik acente kotalarının arttırılmasına ilişkin 20 Temmuz’da ihale yapılacağı duyurulmuştu. Sosyal medyada yoğun tepki toplayan ihale kararına itiraz, Eskişehir Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Avukat Gülçin Yapıcı tarafından yapılmıştı. Eskişehir 1. İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte 20 Temmuz’da yapılması planlanan ihale iptal edilmişti.

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ise illerdeki av ihalelerine tek tek dava açmak yerine ilgili mevzuatın iptali için Danıştay’da dava açtıklarını duyurdu.

Sosyal medyada ise #AvCinayettir, #YokEtmeYaşat ve #NedenÖldürüyorsun etiketleriyle kampanyalar başlatıldı.

 

error: İçerik korunuyor !!!