DARPA Virüs Taşıyan Böcekler Projesini Başlattı

DARPA Virüs Taşıyan Böcekler Projesini Başlattı

 

Genetiği değiştirilmiş virüs taşıyan böcekler Amerika’nın çiftliklerini kurtarabilir mi? Yoksa insanlar tarafından kontrol edilmeyen bir biyolojik silah mı?

Bu olay ABD savunma bakanlığına bağlı gelişmiş savunma araştırma projeleri ajansı (DARPA) tarafından finanse edilmektedir. CRISPR gibi gen düzenleme teknikleri kullanılarak Amerika’nın mahsullerini daha iyi duruma getirmek için içeriği değiştirilmiş virüsler icat ediliyor. Eğer bir mısır tarlasında beklenmedik bir kuraklık oluşursa veya aniden bir parazite maruz kalırsa genetiği değiştirilmiş virüs taşıyan böcekler “böcek müttefikleri” mısır bitkisini korumak ya da büyüme hızını yavaşlatmak için kullanılabilir.

DARPA tarafından yapılan açıklamada “her sezon hedefli tedavilerin yapılacağı, bu durumda Amerika’nın gıda üretiminin don olayları, sel felaketleri ve hatta dış ülke saldırılarına karşı korumaya alınacağı, gıda güvenliğinin ulusal bir güvenlik olduğunu” açıklamaktadır.

 

 

Bilim insanları bu duruma oldukça temkinli yaklaşmaktadır. DARPA’nın yaptığı açıklamayı çok ciddi bulmayan bilim insanları “böcek yerine neden spreyleme araçları kullanılmıyor?” sorusunu sormaktadır. Almanya Freiburg üniversitesinde görev yapan Silja Voeneky “hastalık yaymak için böceklerin kullanılması klasik bir biyolojik silahtır” dedi.

 

 

DARPA’da İnsect Allies Program Yöneticisi olan Blake Bextine bu durumdan daha az endişe duymaktadır. Bextine’nin Washington Post’a verdiği bir söyleşide “Ne zaman devrimci ve yeni bir teknoloji geliştiriyorsanız her zaman olumsuz sözlerle karşılaşırsınız, böcek müttefikleri projesi hem savunma hem de saldırma yeteneği için bir potansiyel mevcut” diye açıklamada bulundu. Daha sonra devam etti “Ama yaptığımız şey bu değil, bitkilere olumlu özellikler veriyoruz, gıda güvenliğini sağladığımızdan emin olmak istiyoruz, çünkü gıda güvenliği bizim gözümüzde ulusal güvenliktir” dedi.

 

 

Böcek müttefikleri projesi şuan gelişim aşamasındadır. En az 4 ABD kolejinde bu konuda araştırılma yapılması için finansman sağlandı.

 

 

 

 

 

 

 

error: İçerik korunuyor !!!