Sinan Oğan kimdir? ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan Kaç Yaşında Ve Nereli?
Sinan Oğan, 2023 seçimleri öncesinde 100 bin imza toplayarak Cumhurbaşkanı adayı olmaya hak kazandı. ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı olan Sinan Oğan’ın eğitim geçmişi ve hayatı hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki, Sinan Oğan kimdir? ATA İttifakı adayı Sinan Oğan kaç yaşında ve nereli?
Sinan Oğan (d. 14 Mart 1969; Iğdır), Türk stratejik araştırmacı ve siyasetçidir. 2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Iğdır milletvekili seçilerek meclise girdi. 2015 yılında MHP’den ihraç edildi fakat açtığı davayı kazanarak partiye geri döndü. 2017 yılında üç MHP milletvekili ile birlikte tekrar ihraç edildi. 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı tarafından cumhurbaşkanı adayı gösterildi.
Sinan Oğan, 1 Eylül 1967 tarihinde Azerbaycan Türkü bir ailenin çocuğu olarak Iğdır’ın Melekli beldesinde doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olup yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitede tamamlamıştır.
Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nde (MGİMO) doktora çalışmasını tamamlamıştır. İleri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilmektedir. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve Dekan Yardımcısı olarak görev yaptı.
Sinan Oğan, Türk siyasetçi, yazar, akademisyendir. Kendisi ayrıca Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün kurucularından biridir. Siyasi hayatı boyunca Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İyi Parti (İP) gibi partilerde görev yapmıştır. Ayrıca, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmuştur. Bu yazıda Sinan Oğan’ın eğitimi, siyasi hayatı ve kariyeri hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir.
TİKA Azerbaycan Temsilcisi oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından “Devlet Nişanı” ile ödüllendirilmiştir. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı yaptı. TÜRKSAM’ı kurdu ve Başkanlığını yaptı. Yayınlanmış 3 kitabı ve 500’den fazla makalesi bulunmaktadır.
Milliyet Gazetesi “Sosyal Bilimler”, Marmara Üniversitesi “Akademik Üstün Başarı” ve Ekoavrasya Derneği “Türk Dünyasına Hizmet” ödüllerinin sahibidir. “İnterpress Media Takip Merkezi” tarafından 2010 yılında televizyon ekranlarında en çok tartışılan konu ve en çok ekranda yer alan isimler üzerine yapılan bir çalışmada 131 haberle, Türkiye’de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimleri arasında yer aldı.
2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Iğdır milletvekili seçilmiştir. Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteridir.
26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edildi. Açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP’ye geri döndü. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP’den tekrar ihraç edildi.
2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı tarafından aday gösterildi.
Siyasi hayatının yanı sıra, Sinan Oğan aynı zamanda Stratejik Düşünce Enstitüsü’nün kurucularından biridir ve bu enstitüde başkanlık görevi yapmıştır. Enstitü, Türkiye’nin milli güvenliği, dış politika ve stratejik konularına ilişkin araştırmalar yapmaktadır.
Sinan Oğan, aynı zamanda bir yazar ve düşünürdür. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlanmıştır. Ayrıca, askeri strateji, milliyetçilik ve Türkiye’nin dış politikası gibi konularda birçok kitap yazmıştır. Yazarlık kariyeri boyunca, pek çok kitabı Türkiye’de en çok satanlar listesinde yer almıştır.
Sinan Oğan, Türkiye’nin milli güvenliği, dış politikası ve stratejik konularına ilişkin görüşleriyle tanınır. Kendisi, Türkiye’nin ulusal çıkarlarına uygun bir dış politika izlemesi gerektiğini savunur. Türkiye’nin stratejik bir konumda olduğunu ve bu nedenle bölgesel istikrarın korunmasında önemli bir rol oynadığını düşünmektedir. Ayrıca, milliyetçilik ve Türk kültürü konularına da büyük önem vermektedir.
Erken yaşamı, eğitimi ve kariyeri
Sinan Oğan, 14 Mart 1969 tarihinde Azerbaycan Türkü bir ailenin çocuğu olarak Iğdır’ın Melekli beldesinde doğdu. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü mezunu olup aynı üniversitede 1992 yılında mali hukuk ve bankacılık alanında Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi başlıklı tez ile yüksek lisans çalışmasını tamamlamıştır. Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesinde doktora çalışmasını tamamlamıştır. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde araştırma görevlisi, Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesinde öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak görev yaptı. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından önce Ebulfez Elçibey ile görüşme gerçekleştirdi ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı sonrasında bir süre Elçibey’in cumhurbaşkanlığı ofisinde çalıştı. 1992-2000 yılları arasında TİKA Azerbaycan temsilcisi oldu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası başkanlığı yaptı. Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezini (TÜRKSAM) kurdu ve başkanlığını yaptı.
TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu’nda Avrasya’ya Bakış isimli dış politika içerikli bir haftalık programın yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptı. Metzamor Nükleer Santrali’nin kapatılmasına yönelik faaliyetleri koordine eden bir “sivil girişim” kurmuş ve koordinatörlüğünü yaptı.
Siyasi kariyeri
2011 Türkiye genel seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden Iğdır milletvekili seçildi. 26 Ağustos 2015 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi’nden ihraç edildi. Bunun ardından açtığı davayı kazanarak 2 Kasım 2015 tarihinde ihraç edildiği MHP’ye geri döndü. 10 Mart 2017 tarihinde Balıkesir milletvekili İsmail Ok, Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve Isparta milletvekili Nuri Okutan ile birlikte MHP’den tekrar ihraç edildi.
Türkiye-Arnavutluk ve Türkiye-Nijer Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu genel sekreteridir.
2023 cumhurbaşkanlığı seçimi adaylığı
11 Mart 2023 tarihinde Sinan Oğan, 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Aday olmak için gerekli 100.000 imzayı 26 Mart 2023 tarihinde tamamladı.
Ödülleri
Milliyet “Sosyal Bilimler”, 1992 yılında Marmara Üniversitesi “Akademik Üstün Başarı” ve Ekoavrasya Derneği “Türk Dünyasına Hizmet” ödüllerinin sahibidir. “Interpress Media Takip Merkezi” tarafından 2010 yılında televizyon ekranlarında en çok tartışılan konu ve en çok ekranda yer alan isimler üzerine yapılan bir çalışmada 131 haberle Türkiye’de televizyon ekranlarında en fazla boy gösteren isimler arasında yer aldı.
Azerbaycan Terakki Madalyası ve Kazakistan Devlet Nişanı ile ödüllendirildi.
Sitemizde son dakika , Şanlıurfa’dan , Dünya’dan, Türkiye’den, Ekonomi ‘den , Politikadan , Eğitim’den , Teknoloji’den , Kültür Sanattan , Yaşamdan, Spordan anlık bilgi paylaşan ekibimizdir.