Türkiye ve Azerbaycan Enerji Bakanlarından sürpriz ziyaret
Türkiye ve Azerbaycan Enerji Bakanlarından sürpriz ziyaret: Türkiye güneş enerjisinde büyük çığır açtı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ve Azerbaycan arasında enerji iş birliği görüşmeleri için Türkiye’ye gelen Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov ile ağustos ayında faaliyete geçen Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nı ziyaret etti. Dönmez ve Şahbazov Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ve Kalyon PV yetkililerinden bilgi aldı. Ziyareti değerlendiren Dönmez, “Türkiye güneş enerjisinde büyük çığır açtı” ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Azerbaycan arasında enerji iş birliği görüşmeleri için Ankara’da bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, ağustos ayında faaliyete geçen Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nı ziyaret etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanı Parviz Şahbazov, Ar-Ge dahil olmak üzere güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını tek bir çatı altında toplayan güneş paneli üretim merkezi fabrikasını gezerek Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ve Kalyon PV yetkililerinden bilgi aldılar.
BAKAN DÖNMEZ: TÜRKİYE GÜNEŞ ENERJİSİNDE BÜYÜK ÇIĞIR AÇTI
Ziyareti değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yenilenebilir enerjiyi Türkiye’nin önündeki en büyük fırsat pencerelerinden biri olarak görüyoruz. Sadece enerji ihtiyacımızın karşılanması noktasında değil, aynı zamanda enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor” dedi.
Yerli ve yabancı yatırımcının yenilenebilir enerjiye, özelde de güneş enerjisine yoğun bir ilgisi olduğunu belirterek Türkiye’nin bu alanda büyük ilerleme sağladığını söyleyen Bakan Dönmez, “Çok değil 7-8 yıl öncesine kadar Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü yokken, bugün 7.500 MW’a yaklaşan bir güneş kurulu gücümüz var. Üstelik bunun büyük bir kısmının lisanssız üretim olması ve Türkiye’nin neredeyse her bölgesine yayılmış olması bu alana olan ilgiyi de gösteriyor. Kendi elektriğini üretmek isteyen fabrikalara, küçük ve orta ölçekteki işletmelere, hanelere, çiftçilerimize, kamu kurumlarına ve daha pek çok sektöre sağladığımız destek ve teşviklerle Türkiye güneş enerjisinde büyük bir çığır açtı. Bu alanda ciddi bir girişimcilik kültürü oluştu. YEKA’larla birlikte başlayan süreçte bütün gayretimiz yenilenebilir enerjide Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir yapıyı kurarak Türkiye’yi enerji teknolojileri ihraç eden bir marka haline getirmek. Yaklaşık 4 ay önce Türkiye’nin ilk ve tek entegre güneş paneli fabrikasını burada açtık. Fabrikamız ilk etapta 1.000 MW’lık Karapınar GES’in talebini karşılayacak. Ardından yurt içinden ve dış pazarlardan gelen taleplerin karşılanması için üretimini sürdürecek” diye konuştu.
Sitemizde son dakika , Şanlıurfa’dan , Dünya’dan, Türkiye’den, Ekonomi ‘den , Politikadan , Eğitim’den , Teknoloji’den , Kültür Sanattan , Yaşamdan, Spordan anlık bilgi paylaşan ekibimizdir.